Metodologija

Predmet istraživanja iziskuje sustavno istraživanje i identifikaciju tiskanih publikacija kroz tiskane izvore (bibliografije, biobibliografije, tiskani katalozi knjižnica, stare novine, popisi u knjigama itd.) i elektroničke izvore (OPAC katalozi knjižnica, e-knjige, digitalizirana izdanja itd.). U tu svrhu istražuju se katalozi knjižnica u Beču, Zagrebu, Trstu, Kopru i drugim gradovima te brojni drugi izvori kako bi se sačinio najcjelovitiji mogući bibliografski popis publikacija. U prvoj fazi projekta započelo se s popisivanjem publikacija koje su objavljene na području današnje Istarske županije, u Puli, Rovinju, Poreču, Pazinu i na Brijunima.

Nakon identifikacije i evidencije jedinica neophodan je neposredni uvid u građu te izrada bibliografskog opisa prema viđenom primjerku (de visu). U tu svrhu ostvarena je suradnja knjižničara Društva bibliotekara Istre koji rade na projektu s knjižničarima iz ostalih hrvatskih knjižnica te knjižnica iz Slovenije, Italije i Austrije.

Na portalu je predstavljen rezultat prve faze izrade Istarske bibliografije, a obuhvaća knjige (uključujući i brošure) objavljene do kraja 1918. godine.


BIBLIOGRAFIJA